Ukoliko želite da nešto brzo i lako pripremite jer ste u gužvi a očekujete goste, uglavnom,one koji se retko kad najave, što se meni često dešavalo, možete da pripremite neka predjela od namirnica koje su se zatekle u kuhinji. Najlakše se pripremaju kanapei. To je kriška hleba isečena u obliku kocke, kruga ili trougla, pržena ili pečena na maslacu, a onda garnirana namirnicama po izboru.
Ja obično izbegavam pečenje ili prženje, jer ne volim kada se hleb natopi masnoćom. Isečem krišku hleba, a manjom čašom isečem kriške na krugove.Uglavnom od jedne kriške izvučem do dva kanapea. Koristim ono što se u tom momentu nađe u frižideru. Salamu, šunku, pečenicu, suvi vrat...takođe isečem čašom (čašicom) na krugove. Kada na parče isečenog hleba stavite određene namirnice preko možete dodati dekorativno seckan kiseli krastavčić, seckano belance ili žumance, itd. Na kraju ih možete dekorisati zelenom salatom, ružicama od rotkvica ili nečim što možete iskoristiti.
Kada vam ostane korica od isečenih kriški hleba, nemojte je bacati.Odlična je kada se dobro osuši i samelje za prezle.
Daću vam neke varijante za pripremanje ovih zalogajčića.
- kriška kačkavalja, kolut tvrdo kuvanog jajeta, polutka oraha.
- kolut salame, seckani belanac i žumanac, list peršuna.
- krem sir pomešan sa mileramom, kolut limuna, list peršuna.
- režanj nekog pečenja, seckane pečurke, babura isečena na rezance.
- režanj kačkavalja, kolut paradajza, kolut jajeta, peršun.
- krem sir, kolut paradajza, seckano jaje, peršun.
Naravno kombinacija je bezbroj, koristite ono što imate i naravno, ono što je spojivo, vodeći računa o ukusu a i o bojama.Oblik kanapea može biti kockast i trouglast.Tada namirnice sečete dekorativno u oblik koji vam odgovara i koji osmislite za dekoraciju.
Složenije a i skuplje varijante mogu biti sledeće:
- režnjevi jastoga, fileti od grejpfruta, crna maslinka.
- kavijar, mali fileti od limuna.
- režanj ćurećeg mesa od grudi, parče breskve, zrno grožđa.
- sušeni losos, kajmak s renom.
Kombinacija je, takođe, bezbroj, ovde je bitno da kriške(kanapei)hleba budu premazane maslacem, sveže, pečene ili pržene, svejedno.
Нема коментара:
Постави коментар