Izvor slike: gastronomija
Najčešći sos koji se koristi u toploj kuhinji je madera umak, on služi i za povezivanje raznih garnitura i kao preliv za mnoga jela i specijalitete. Njegov ključni sastojak je vino "Madera" po čemu je i dobio naziv. Sličan njemu je "Marsala" sos.
Madera sos
- 5 dl demi-glasa
- 5 dl demi-glasa
- 3 dl espanjola
- 2 dl ulja, malo šećera, so, lovorov list, biber u zrnu
- 100 gr crnog luka
- 2 dl ulja, malo šećera, so, lovorov list, biber u zrnu
- 100 gr crnog luka
- 50 gr slanine
- 200 gr šargarepe, 100 gr celera, 100 gr peršuna, 100 gr paškanata; sve iseckano na listiće
- 1 l fonda
- 1 dl soka od kompota
- 200 gr šargarepe, 100 gr celera, 100 gr peršuna, 100 gr paškanata; sve iseckano na listiće
- 1 l fonda
- 1 dl soka od kompota
- 50 gr džema (kajsije)
- 20 gr senfa
- 50 gr paradajz-pirea
- 2 dl madera vina
- za klajster oko 20 gr brašna
Upržiti na ulju seckan luk i slaninu, dodati korenasto povrće, začine, i kada sve malo omekša posuti brašnom i kratko propržiti. Dodati pire od paradajza, demi-glas, espanjol i gustinu safta određivati dolivanjem vode ili fonda. Naliti sa oko 1 dl vina i dinstati dok sve ne omekša. U gotov sos sipati klajster, dobro promešati i dodati ostale sastojke - džem, kompot, senf, so, šećer i ostatak vina.Umak kuvati nekoliko minuta, propasirati nekoliko puta i produžiti sa dinstanjem još par minuta. Gustinu sosa određivati dolivanjem vode ili fonda tokom kuvanja.
- 20 gr senfa
- 50 gr paradajz-pirea
- 2 dl madera vina
- za klajster oko 20 gr brašna
Upržiti na ulju seckan luk i slaninu, dodati korenasto povrće, začine, i kada sve malo omekša posuti brašnom i kratko propržiti. Dodati pire od paradajza, demi-glas, espanjol i gustinu safta određivati dolivanjem vode ili fonda. Naliti sa oko 1 dl vina i dinstati dok sve ne omekša. U gotov sos sipati klajster, dobro promešati i dodati ostale sastojke - džem, kompot, senf, so, šećer i ostatak vina.Umak kuvati nekoliko minuta, propasirati nekoliko puta i produžiti sa dinstanjem još par minuta. Gustinu sosa određivati dolivanjem vode ili fonda tokom kuvanja.
Marsala sos
Propržiti na ulju luk, povrće, slaninu, začiniti i dodati jabuke; posuti brašnom, kratko propržiti, naliti pireom od paradajza, fondom, dodati ostale sosove i dinstati nekoliko minuta. Na kraju dodati vino i dinstati još par minuta. U gotov sos sipati klajster, začiniti i dodati ostale sastojke i produžiti sa kuvanjem uz dolivanje fonda; gustinu odrediti dolivanjem fonda ili vode. Gotov sos začiniti sokom od limuna, propasirati nekoliko puta i servirati uz jela od divljači.
- 2 dl ulja
- 100 g r brašna
- 100 gr crnog luka
- po 100 gr paškanata, celera i peršuna
- 200 gr šargarepe
- 200 gr kiselih jabuka
- 5 dl demi-glasa
- 5 dl marsala vina
- 3 dl fonda od divljači
- 1 do 2 l fonda
- 50 gr brusnica
- 20 gr senfa
- 20 gr šećera
- 50 gr džema
- 2 dl soka od kompota
- so, biber, lovorov list
- 50 gr putera
- 2 dl ulja
- 100 g r brašna
- 100 gr crnog luka
- po 100 gr paškanata, celera i peršuna
- 200 gr šargarepe
- 200 gr kiselih jabuka
- 5 dl demi-glasa
- 5 dl marsala vina
- 3 dl fonda od divljači
- 1 do 2 l fonda
- 50 gr brusnica
- 20 gr senfa
- 20 gr šećera
- 50 gr džema
- 2 dl soka od kompota
- so, biber, lovorov list
- 50 gr putera
Нема коментара:
Постави коментар