Muska sa može pripremati od patlidžana, kelja, paprike, tikvica, karfiola, kupusa, ali mi smo uglavnom navikli na klasičnu musaku od krompira. Fil za ovaj složenac od povrća je uglavnom isti - luk, mleveno meso, začini...
Količina povrća i mesa nije nešto čega se uvek treba držati, naš je izbor koliko ćemo staviti mesa a koliko povrća, međutim neka osnovna mera je sledeća:
Krompir 3 kg - 1,5 kg mesa
Kelj 2 kg - 1,5 kg mesa
Karfiol 2,5 kg - 1,5 kg mesa
Patlidžan ili tikvice - 2 kg - 1,5 kg mesa
Ulje, začini, luk stavite prema vašoj želji i proceni, uglavnom se količina crnog luka svede na oko 200 gr po ovoj količini mesa i povrća.
Masa za prelivanje musake prilikom gratiniranja sastoji se od jaja, mleka, soli i seckanog peršunovog lista:
od 8 do 10 jaja
od 8 do 10 dl slatkog mleka
U pojedinim receptima za musaku nailazimo na pripremu tečne mase od testa koja služi da se pre ređanja musake, svaki komad povrća provuče kroz tu masu a onda pohuje-prži. Sve to možemo da preskočimo i ređamo povrće bez prethodnog mučenja jer je i ukusnije kada se povrće sa filom od mesa zajedno dinsta pre gratiniranja.
Musaka se u originalu priprema kao složenas sa filom od mesa i povrća, međutim, danas postoje razne varijacije na osnovni recept musake; nailazimo na recepte za musaku koja samo sadrži povrće slojevito ređano sa dodatkom nekih mlečnih ili suhomesnatih proizvoda; dešava se da se musaka ne preliva rojal masom od mleka i jaja, već se zaliva nekim sosom od povrća najčešće umakom od paradajza, nekada je to pivo ili neki drugi umak na bazi pavlake ili mleka.
Recepte sa musakama pogledajte ovde:
Musake od krompira
Musake od patlidžana
Musaka od karfiola i kupusa
Нема коментара:
Постави коментар