Musaka - za sve prilike



Muska sa može pripremati od patlidžana, kelja, paprike, tikvica, karfiola, kupusa, ali mi smo uglavnom navikli na klasičnu musaku od krompira. Fil za ovaj složenac od povrća je uglavnom isti - luk, mleveno meso, začini...

Količina povrća i mesa nije nešto čega se uvek treba držati, naš je izbor koliko ćemo staviti mesa a koliko povrća, međutim neka osnovna mera je sledeća:



Krompir 3 kg - 1,5 kg mesa
Kelj 2 kg - 1,5 kg  mesa
Karfiol 2,5 kg - 1,5 kg mesa
Patlidžan ili tikvice - 2 kg - 1,5 kg mesa

Ulje, začini, luk stavite prema vašoj želji i proceni, uglavnom se količina crnog luka svede na oko 200 gr po ovoj količini mesa i povrća.

Masa za prelivanje musake prilikom gratiniranja sastoji se od jaja, mleka, soli i seckanog peršunovog lista:

od 8 do 10 jaja
od 8 do 10 dl slatkog mleka

U pojedinim receptima za musaku nailazimo na pripremu tečne mase od testa koja služi da se pre ređanja musake, svaki komad povrća provuče kroz tu masu a onda pohuje-prži. Sve to možemo da preskočimo i ređamo povrće bez prethodnog mučenja jer je i ukusnije kada se povrće sa filom od mesa zajedno dinsta pre gratiniranja.

Musaka se u originalu priprema kao složenas sa filom od mesa i povrća, međutim, danas postoje razne varijacije na osnovni recept musake; nailazimo na recepte za musaku koja samo sadrži povrće slojevito ređano sa dodatkom nekih mlečnih ili suhomesnatih proizvoda; dešava se da se musaka ne preliva rojal masom od mleka i jaja, već se zaliva nekim sosom od povrća najčešće  umakom od paradajza, nekada je to pivo ili neki drugi umak na bazi pavlake ili mleka.

Recepte sa musakama pogledajte ovde:

Musake od krompira

Musake od patlidžana

Musaka od karfiola i kupusa

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...