Izvor slike: pinkradio
KROMPIR NA PEKARSKI NAČIN
- 1 kg krompira isečenog na listiće i oblanširanog u ulju
- 1,5 dl ulja
- 500 gr crnog luka
- lovorov list, biber u zrnu, so
- oko 130 gr slanine isečene na rezance.
Upržiti luk, slaninu, dodati začine i na kraju krompir; izmešati i zapeći u rerni.
KROMPIR NA KIPARSKI NAČIN
- oko 700 gr krompira isečenog na četvrtine
- 2 kašike svežeg korijandera
- šoljica ulja
- šoljica crnog vina
- so i biber
Propržiti krompir, začiniti, zaliti vinom, dodati malo vode i dinstati oko 20 minuta.
GRATAN
- 500 gr krompira isečenog na kolutove
- 200 gr tvrdog sira, rendan
- 1 slatka pavlaka
- so
Švajcarski složenac od krompira i sira, preliven pavlakom i pečen u rerni na 220 stepeni oko 45 minuta. Prvo prekriven folijom, a onda zapečen bez folije.
KROMPIR NA STARINSKI NAČIN
- 1 kg krompira isečenog na kriške
- 2 glavice crnog luka
- kašika brašna
- kašicica aleve paprike
- so
- ulje ili mast, kombinovano
- mirođija ili peršun.
Upržiti na ulju luk, dodati krompir, začiniti, dodati brašno i alevu papriku i dinstati uz dolivanje vode ili fonda od kuvanog povrća; krompir izručiti u tepsiju i zapeći u rerni; krompir mora da ima malo safta, ne sme da bude isušen.
HOLANDSKI KROMPIR
- 1 kg kuvanog krompira, seckan ili rendan
- 100 gr mesnate slanine iseckane na kockice
- oko 70 gr putera
- 150 gr sira, gauda, isečen na rezance
- ulje, so, peršunovo lišće
Upržiti slaninu, dodati krompir i pržiti dok donja strana ne porumeni; ceo sadržaj polako okrenuti kao palačinku, rasporediti po površini sir i nastaviti sa prženjem još 15 minuta da se ispeče i druga strana.
Нема коментара:
Постави коментар