Garniture su dodaci ili prilozi nekom glavnom jelu po kojima jelo i dobija naziv. U savremenom ugostiteljstvu ima bezbroj garnitura ali ja ću ovde navesti one koje se najčešće upotrebljavaju.
1. Zlatiborska garnitura - krompir isečen na listiće blanširan u ulju, sotirane pečurke isečene na četvrtine, crni luk odvojen na listove (paniran u brašno i ispržen na ulju), ljute papričice, kajmak, saft od pečenja, peršun; garniturom se preliva meso, preliva rojal-masom i gratinira.
2. Garnitura "Aida" - mus ili medaljoni od langusta posuti parmezanom uz dodatak putera; garnitura se stavlja na jelo, gratinira i preliva madera sosom.
3. Užička garnitura - restovan crni luk isečen na rebarca, sotirane paprike isečene na rezance, sotirana goveđa pršuta iseckana na rezance, ljute papričice isečene na kolutove - prstenove; sve preliveno saftom od pečenja i slatkom pavlakom, dinstano i garnirano kuglicama kajmaka i peršunovim lišćem.
4. Garnitura "Trijanon" - korpice od puter-testa (masa za palačinke) napunjene pireom od šargarepe, graška i kestena.
5. Garnitura "Otelo" - poširana jaja, kuglice trifli, složeno dekorativno preko jela i preliveno madera sosom; garnitura za stek ili biftek.
6. Lovačka garnitura - sotirana suva slanina, sotirane pečurke, sotirana pileća džigerica; sve iseckano na kocke i povezano madera umakom.
7. Garnitura "Buketijer" - sotirano povrće ili obareno i preliveno puterom; ružice od šargarepe, krompira, cvetići karfiola, grašak, kolutovi pečenog paradajza, špargle; najbolje je imati do 4 vrste povrća za garnituru u raznim bojama.
8. Garnitura "Lionez" - prstenovi crnog luka štaubovani, prženi na ulju dok ne dobiju zlatno-žutu boju.
9. Garnitura "Monte Karlo" - pržena jaja "na oko" dekorisana zrnima graška, trouglovima šunke i biberom u zrnu; garnitura se servira na jelo i dekoriše da dobije izgled ruleta.
10. Garnitura "Menier" - na mlinarski ili na vodeničarski način; masnoća od prženja mesa, puter, limun bez kore isečen na kocke, kapri, peršunovo lišće.
11. Ciganska garnitura - sotirani luk arpadžik, suva slanina isečena na kockice, kiseli krastavčići, bareni auštehovani krompir, sve povezano madera sosom.
12. Garnitura "Dibari" - obareni karfiol preliven ograten-sosom, posut rendanim sirom i gratiniran.
13. Garnitura "Imperijal" - sotirana praška šunka, kiseli krastavčići iseckani žilijen uz dodatak seckanih kapri bobica i povezano krem-sosom.
14. Američka garnitura - propržena slanina isečena na kaiševe, paradajz sečen na polovine i sotiran na ulju, peršunovo lišće.
15. Garnitura "Bon-fam" - sotirani auštehovani krompir, sotirani šeširići pečuraka, luk arpadžik, slanina; sve povezano madera sosom.
16. Garnitura "Vert-pre" - pom-paj krompir, radič-kreson salata, puter "na način šefa sale".
17. Srpska garnitura - restovan crni luk, paprike i oblanširan paradajz; na kraju se doda kajmak i prelije jelo.
18. Garnitura "Maks Makson" - prženi pom-čips preliven garniturom lionez uz dodatak puter-safta.
19. Garnitura "Bizmark" - formirane kuglice mozga, panirane na bečki način i pohovane.
20. Garnitura "Loren" - kuvani crveni kupus i bareni krompir.
21. Banjalučka garnitura - sotirana auštehovana pršuta i auštehovani sir.
22. Garnitura "Benjamin" - sotirane pečurke, trifle i paradajz, sve povezano madera sosom i servirano sa kroketima od krompira.
23. Garnitura "Metr d'hotel" - na način šefa sale; izrađen puter, senf, sok od limuna, so, peršunovo lišće.
24. Garnitura "Henri IV" - artičoke punjene bearnez-sosom, komad trifli, prženi krompirići, jelo se preliva madera umakom.
25. Garnitura "Mediči" - artičoke punjene graškom, kockicama šargarepe i bele repe, pečen krompir.
26. Grčka garnitura - upržen crni luk isečen na rebarca, paprika babura isečena na rezance, oblanširan paradajz isečen na kocke, aleva paprika, paradajz-pire, celerovo i peršunovo lišće; garnitura za prelivanje jela od mlevenog mesa koja se dovršavaju pečenjem.
27. Garnitura "Mirabo" - fileti ringlica ređane rešetkasto na komad mesa (ramstek), u svaki kvadratić između ringlica se stavljaju auštehovane trifle ili masline bez koštica.
28. Garnitura "Sultan" - poširano jaje, polovina oljuštenog i oblanširanog paradajza, preliveno sve sosom od paradajza.
29. Garnitura "Božansi" - artičoke punjene bearnez umakom, kolut oblanširane srži, auštehovan krompir sotiran na puteru.
30. Garnitura "Rosini" - sotirani šeširići pečuraka punjeni sotiranom guščijom džigericom, preliveno madera sosom.
31. Garnitura "Masena" - artičoke punjene bearnez-sosom, komad blanširane srži, preliveno sosom od pečuraka; artičoke punjene paradajz-sosom.
32. Meksička garnitura - sotirani šeširići pečuraka punjeni sotiranim paprikama (crvena, zelena, žuta) isečene na rezance i pokriveni kolutom pečenog paradajza.
33. Garnitura "Maskot" - artičoke isečene na četvrtine, pržene na puteru, sotiran krompir i listići tartufa.
34. Garnitura "Monako" - jelo se preliva madera-sosom, a onda garnira: auštehovano parče sotirane šunke, preko šunke pečurka sotirana i punjena blanširanim ili sotiranim mozgom.
35. Garnitura "Dobra domaćica" - propržena slanina isečena na kocke, luk arpadžik, aušehovani kuvani krompir ili mladi krompirići.
36. Garnitura "Madlen" - artičoke u majonezu i pire od pasulja.
37. Garnitura "Klamar" - artičoke punjene sotiranim graškom na puteru, peršunovo lišće.
38. Garnitura "Matinjon" - sotirana šargarepa, celer, crni luk, praška šunka; sve iseckano na kockice.
39. Garnitura "Marija-Luiza" - artičoke sa pireom od pečuraka u majonezu.
40. Garnitura "Loret" - pileći kroketi, vrhovi špargli i tartufi isečeni na listiće.
Нема коментара:
Постави коментар