Da bi svima bilo bar malo lakše što se tiče mera u kuhinji, ovo je neka tabela osnovnih mera, težine u odnosu na zapreminu.
OŠTRO BRAŠNO
1 ravna kašičica 3 gr
1 puna kašičica 8 gr
1 ravna kašika 8 gr
1 puna kašika 25 gr
1 šoljica 50-80 gr
1 šolja 130-150 gr
MEKO BRAŠNO
1 ravna kašičica 3 gr
1 puna kašičica 7 gr
1 ravna kašika 12 gr
1 puna kašika 20 gr
1 šoljica 65-100 gr
1 šolja 160-180 gr
KRISTAL ŠEĆER
1 ravna kašičica 4 gr
1 puna kašičica 10 gr
1 ravna kašika 12,5 gr
1 puna kašika 25 gr
1 šoljica 125 gr
1 šolja 300 gr
ŠEĆER U PRAHU
1 ravna kašičica 3 gr
1 puna kašičica 8 gr
1 ravna kašika 12,5 gr
1 puna kašika 25 gr
1 šoljica 125 gr
1 šolja 300 gr
PREZLE
1 ravna kašika 17 gr
GRIZ
1 ravna kašičica 3 gr
1 puna kašičica 7 gr
1 ravna kašika 10 gr
1 puna kašika 22 gr
1 šoljica 170 gr
PIRINAČ
1 ravna kašika 30 gr
1 šoljica 120 gr
1 šolja 300 gr
MAK
1 ravna kašika 17 gr
1 šoljica 100 gr
1 šolja 250 gr
MASLAC
u čvrstom stanju
1 ravna kašika 14 gr
u tečnom stanju
1 ravna kašika 12 gr
MLEKO I VODA
1 kašičica 8 gr
1 kašika 17 gr
1 vinska čaša 100 gr
1 vodena čaša 200 gr
1 šolja 250 gr
1 dubok tanjir 350 gr
Ostale mere:
1 kašika meda 20 gr
1 kašika masti 15 gr
1 kašika kakaoa 6 gr
1 kašika kafe 6 gr
1 kašika mleka u prahu 8 gr
1 kašika soli 15 gr
1 kašika ulja 15 gr
1 kašika mlevenih oraha, badema, lešnika 10 gr
U receptima često nailazimo na povrće koje nema gramažu već se samo navodi broj ploda koji se upotrebljava za neko jelo.
1 paradajz srednje veličine = 100 grama
1 šargarepa srednje veličine = 100 grama
1 krompir srednje veličine = 90 grama
1 glavica crnog luka srednje veličine = 90 grama
1 glavica belog luka srednje veličine = 6 grama
Нема коментара:
Постави коментар