Izvor slike: bakinirecepti.net
MAĐARSKA MUSAKA
Složenac od krompira, paradajza, paprika i sira, posut rendanim sirom i zapečen u pećnici.
- 1 kg krompira isečenog na kolutove
- 300 gr paradajza isečenog na kolutove
- 300 gr zelenih paprika babura isečenih na rezance
- 300 gr sira gauda isečenog na kriške
- so, biber, peršun, ulje
- rendani sir za posipanje.
Musaka se ređa slojevito završavajući redom od krompira.
FRANCUSKA MUSAKA
- oko 500 gr mlevenog mesa
- 130 gr putera
- 3 glavice crnog luka
- so i biber
- peršun
- krompir pire
Ova musaka se priprema na klasičan način, ali sa krompir pireom koji se priprema od kuvanog krompira, mleka, margarina, soli, bibera. Postupak pripreme fila i ređanje je isto kao i kod prethodnih. Musaku peći oko 20 minuta.
LIČKA MUSAKA
Musaka od krompira sa filom od uprženog mlevenog mesa, crnog i belog luka; prelivena uljem, posuta prezlama i belim lukom; pečena u pećnici 40 minuta.
- 1 kg krompira isečenog na kolutove
- oko 700 gr mlevenog mešanog mesa
- 200 gr crnog luka
- nekoliko čenova belog luka
- so, biber, peršun, prezle, ulje.
KONJIČKA MUSAKA
- 700 gr krompira, kuvan 15 minuta, isečen na kolutove
- glavica crnog luka isečena na rebarca
- 30 gr putera ili margarina
- 300 gr pečuraka, bukovače ili šampinjone isečene na tanke listiće
- 2 kašike belog vina
- veza mladog crnog luka isečenog na komade
za preliv:
- šolja kisele pavlake ili punomasnog jogurta
- 2 jaja
- 2 kašike belog vina
- oko 200 gr salame isečene na tanke kolutove
Propržiti luk 15 minuta, dodati pečurke i pržiti još 10 minuta uz dodatak vina; dodati mladi luk, začiniti i dinstati još 5 minuta. Složiti krompir i pripremljen nadev, preliti jelo prelivom od vina, pavlake i umućenih jaja i sve zajedno peći na 200 stepeni. Posle 15 minuta po površini musake poređati kolutove salame i kratko zapeći.
Нема коментара:
Постави коментар