Musake od plavog patlidžana



LOMBARDIJSKA MUSAKA

Musaka koja se razlikuje od ostalih. Priprema se od patlidžana i sira, preliva umakom od paradajza i peče 30 minuta na umerenoj temperaturi.

- 1 kg plavih patlidžana isečena na kolutove, uvaljani u mešavinu od origana, prezli i rendanog sira
- 2 šolje prezli
- 4 šolje rendanog sira
- origano i so
- 300 gr punomasnog sira
- 2 šolje retkog kuvanog paradajza
- bosiljak
- peršun
- so.



Naizmenično ređati kolutove patlidžana i sir, preliti umakom od paradajza, bosiljka i peršuna i peći u rerni.



MAROKANSKA MUSAKA

Musaka od plavog patlidžana i fila od uprženog mesa, luka, pečuraka, paradajza i jaja; prelivena umakom od paradajza i pečena 1 sat u rerni.

- 1 kg plavih patlidžana isečenih na kolutove
- za nadev: 2 kašike ulja, 600 gr kuvane jagnjetine, 150 gr pečuraka, 100 gr crnog luka, so, biber, peršun, 3 jaja, 3 paradajza
- za preliv: 3 čena belog luka, 500 gr paradajza, bosiljak, biber, so.


SIRIJSKA MUSAKA

- plavi patlidžan isečen na kolutove, uvaljan u brašno i ispržen na ulju
- 1 kg goveđeg ili ovčijeg mlevenog mesa
- ulje, so, biber
- kašičica brašna
- 2 glavice luka
- 4 paradajza, isečena na kriške i kuvana posebno 5 do 6 minuta
- 4 jajeta, 3 kašike brašna, šolja jogurta

U posudu ređati naizmenično red mesa, red patlidžana, red luka i sve prelivati sa po par kašika paradajza; musaka se peče oko 30 minuta, na kraju musaku preliti prelivom od jaja, brašna i jogurta i peći još 15 minuta.


EGIPATSKA MUSAKA

- plavi patlidžan isečen na kolutove, isprženi na maslacu
- glavica crnog luka
- 4 kaške maslaca
- 500 gr mlevenog goveđeg mesa
- pola šolje kuvanog paradajza
- so, biber
- pola šolje vode

Propržiti meso i luk, začiniti i pripremiti musaku po istom postupku kao i sve ostale. Složenu musaku preliti sokom od paradajza i peći u rerni 20 do 30 minuta.​

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...