- 1 prženo pile isečeno na 4 dela
- 6 kašike maslinovog ulja
- glavica luka
- 200 g šampinjona
- pola čaše belog vina i čašica madere
- 1 dl konjaka
- sok od limuna
- 3 kašike soka od paradajza
- so i biber
- malo brašna
- puter
- malo šećera
- peršun
- 5 jaja
Na masnoći od prženog pilećeg mesa propržiti luk, brašno, peršun, dodati sok od limuna, vino i ostaviti da provri. Sve naliti sokom od paradajza, dodati malo šećera, začiniti, preliti puterom i dinstati nekoliko minuta. Meso preliti umakom i dinstati još malo. U saft od pečenja ispržiti jaja i staviti ih na svaki komad mesa i preliti umakom. Jelo se može dovršiti u pećnici i na kraju se po želji može flambirati konjakom.
Recept za jelo "pile marengo" smišljen je iz nužde, 14.juna 1800.godine. To je bio važan datum u životu Napoleona Bonaparte, tadašnjeg I konzula Francuske, jer je njegova vojska izvojevala pobedu kod Marenga. Uveče, posle bitke, Napoleonu je izneto na sto jelo od pileta koje je bilo ukradeno u nekoj seoskoj kući, a pretpostavlja se da je na sličan način kuvar "nabavio" i ulje i pečurke. Sigurno je samo da je vino pripadalo francuskoj armiji koja je potukla Austrijance. I, kada je Napoleon postao car, nije zaboravio ovo ukusnno jelo i četo je tražio da mu ga spremaju.
Нема коментара:
Постави коментар