Starinske đakonije od testa



ZALEVANKA

Specijalitet zapadne Srbije. Umutiti jaja, mleko, so, ulje i kupus; postepeno dodavati brašno uz stalno mešanje dok se ne dobije testo malo gušće nego za palačinke. Izručiti ga u podmazan pleh i peći na jakoj vatri. Servirati sa jogurtom ili kiselim mlekom.

- 1 l mleka
- 1 manja glavica svežeg kupusa, iseckan na rezance, posoljen i ostavljen da pusti sok
- 2 jajeta
- so
- kukuruzno brašno
- ulje.




LADNJAČA

Starinsko jelo od umućenih jaja, brašna i mleka, ispečeno u rerni.

- 2,5 dl mleka
- 400 gr brašna
- 2 jajeta.



RAZLEVUŠA

Pita slična bazlamaci. Napraviti žitku masu, sipati u pleh i peći na jakoj vatri dok ne porumeni.

- 250 gr belog kukuruznog brašna
- 250 gr sira
- 250 gr starog kajmaka
- 3 dl mleka
- 1 kašika svnjske masti
- so.


BUTA

Starinska kaša od kukuruznog brašna i praziluka.



CICVARA

Proprženi kajmak razređen sa vodom. Kada prokuva dodati postepeno brašno i kuvati uz stalno mešanje oko 30 minuta.

- 250 gr kajmaka
- 500 gr kukuruznog brašna
- so
- 5 dl vode.

GOLOGLAVKA

Ovo je vrsta starinskog jela koja se brzo spremala, ali je danas pretrpela male izmene. Priprema se od:

- 500 gr kukuruznog belog brašna
- 250 gr kajmaka
- 250 gr sira
- 3 jajeta
- 20 gr kvasca
- ulja i soli.

Izgnječiti sir i kajmak u kukuruzno brašno, dodati kvasac, razmućena jaja, so i malo ulja. Masa ne treba da bude ni mnogo gusta, a ni mnogo retka. Sipati u podmazan pleh i peći oko 10 minuta u dobro zagrejanoj pećnici.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...