SAVET ZA ISHRANU - GIHT
ZABRANJENA JELA | DOZVOLJENO | DOZVOLJENO U UMERENIM KOLIČINAMA | |
U periodu akutnog napada gihtične krize meso potpuno izostaviti | Povećati unos tečnosti na 2-3l, posebno vode | ||
Iznutrice: | Beli hleb | Hleb od raži | |
Jetra | Pecivo | Karfiol | |
Bubrezi | Dvopek | Spanać | |
Mozak | Pšenične klice | Ukuvani paradajiz | |
Jezik | Pšenična krupica | Pasulj | |
Gurmanska jela | Makarone | Grašak | |
Pikantna jela sa puno začina | Kukuruzno brašno | Krompir pržen na masti | |
Sosovi | Pirinač | Piletina | |
Mesni ekstrakti | Jaja | Šunka | |
Mesne preradjevine | Mleko | Ovčije meso | |
Slanina | Mladi sir-kravlji | ||
Supa u kojoj je kuvano meso | Kiselo mleko | Šećer | |
Svinjsko meso | Jogurt | Med | |
Goveđe meso | Polumasni sirevi | Čokolada | |
Suhomesnati proizvodi | Sir od obranog mleka | Masti u hrani ograničiti | |
Divljači | Maslac | ||
Jerebice | Zelje | ||
Fazani | Mrkva | ||
Patke | Celer | ||
Guske | Krompir | ||
Sardine | Grašak | ||
Školjke | Tikvice | ||
Rakovi | Paradajz | ||
Lignje | Krastavci | ||
Sočivo | Rotkvice | ||
Punomasni sirevi | Sve vrste voća | ||
Punomasno mleko | Sokovi, kompoti | ||
Konzervisano meso | Živinsko meso bez kožice | Smokve, posebno suve umereno | |
Konzervirana riba | Nemasna govedina | ||
Konzervisani sirevi | Jagnjeće meso | ||
Izbaciti jače gladovanje | Belo ćureće meso | ||
Alkoholna pića, posebno crno vino | Sveža riba ali ne skuša i sardine | ||
Kafa i jači čajevi | Blagi čajevi (ne ruski | i kineski) |
Izvor: medikompoliklinika
Нема коментара:
Постави коментар