Izvor slike: kulturni-turizam
BAKALAR NA PORTUGALSKI NAČIN
- oko 1 kg sušenog bakalara, potopljen u hladnoj vodi preko noći
- 5 krompira, kuvanog u ljusci, isečenog na kolutove
- pola šolje belog vina
- češanj belog luka
- 3 glavice crnog luka
- šolja maslinovog ulja
- pola šolje seckanih maslinki
- so i biber
- 5 tvrdo kuvanih jajeta
- 3 kašike seckanog peršunovog lista
Ribu naliti hladnom vodom i kuvati oko 20 minuta, iseći je na parčad. Na ulju propržiti crni i beli luk, maslinke, dodati ribu i krompir, začiniti, naliti vinom i dinstati 5 minuta. Sve prebaciti u posudu za pečenje i peći 10 minuta na 275 stepeni. Gotovu ribu garnirati seckanim jajima i peršunom.
BAKALAR IZ KALAMATE
- 1,5 kg bakalara, potopljen u vodu preko noći, ocišcen i iseckan na komade
- 500 gr paradajza, oljušten i iseckan, pasiran
- 1 kg crnog luka
- šoljica ulja
- malo brašna
Meso bakalara uvaljati u brašno i ispržiti na ulju. Na istoj masnoći izdinstati luk, paradajz, začiniti i dinstati 15 minuta. Dodati ribu, naliti sa malo vode i krčkati 30 minuta dok ne ostane vrlo malo ulja.
BAKALAR NA FRANCUSKI NAČIN sa maslinkama
- 2 fileta usoljenog bakalara
- 1 dl mleka
- 2 čena belog luka
- kašika brašna
- 3 kašike portoa
- nekoliko crnih maslinki
- so i biber
- 1 kg krompira, isečen i ispržen na ulju, izgnječen viljuškom
- 2 jajeta
- 1,5 dl maslinovog ulja
U 6 dl mleka kuvati bakalar oko 15 minuta, odvojiti kosti i izdrobiti ga. U bakalar dodati pasiran beli luk, 0,5 dl ulja i ostaviti da se marinira nekoliko sati. Bakalar izmešati sa krompirom. Umutiti jaja, brašno i mleko oko 3 dl, dodati so, biber, porto, ulje; preliti bakalar, dodati maslinke i peći u rerni na 180 stepeni.
Нема коментара:
Постави коментар