Sarme - saveti



Kada spremate sarme, najbolje je poređati umotane sarme u dva reda, u većoj šerpi jer ako su sarme ređane u više redova praviće vam problem prilikom kuvanja a naročito prilikom  dovršavanja u rerni.

Nikada nemojte da pirinač kuvate, barite kada pripremate sarmu - pirinač ide direktno u fil a kuva se i razvija zajedno sa sarmama.



Kada kuvate sarme, pritisnite ih nečim dok se kuvaju ali ne previše, povremeno ih otklopite, protresite šerpu.

Prilikom pripremanja fila za sarme, zavisno od recepta, neki nadevi se dinstaju i prže pre motanja a neki se dobijaju samo mešanjem svežih namirnica a onda posle motanja kuva zajedno sa sarmama. To nije greška, postoje takvi recepti i nekada su se sarme motale sa svežim filom bez prethodne termičke obrade.

Kada pripremate i začinjavate nadev za sarme, koristite prirodne začine i sastojke - nikako gotove industrijske proizvode za poboljšavanje ukusa. Sve se može napraviti od biljnih prirodnih začina po izboru.

Imamo običaj da sarme zapržavamo kao čorbu - greška. Naravno, neko to voli, ali nije preporučljivo. Zaprška ničemu ne služi sem što se pohvata po sarmama, kasnije stegne, a prilikom podgrevanja sarmi nemaju isti ukus kao one nezapržene. Zaprška uglavnom služi za povezivanje tečnih jela, da zgusne jelo i eventualno zbog arome prženog luka ili paprike poboljša ukus i miris. To sarmama nije potrebno!

I na kraju, vodite računa kako solite sarme. Najbolje je začiniti i soliti nadev, a prilikom soljenja trebate voditi računa najviše zbog pirinča, pirinač se kuva, razvija, upija masnoću i tečnost i ako budete malo solili fil, postoji mogućnost da posle kuvanja sarmi one ostanu neslane. Bolje je dodati malo više soli nego manje. Soljenje zavisi i od kiselosti i slanoće samog kupusa, zato pažljivo. 

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...