Pasulj možete pripremiti sa slaninom, suvim rebrima ili "klot". Ovde dajem primer najjednostavnije pripreme čorbastog pasulja sa suvim rebrima. Ako su suva rebra suviše slana oblanširajte ih i isperite vodom pre dodavanja u pasulj.
Sastojci:
- 500 gr pasulja, 1 kg suvih rebara može i kobasica, oko 2,5 l vode, 150 gr seckanog crnog luka, lovorov list, biber u zrnu;
- oko 80 gr ulja, 100 gr crnog luka, 50-60 gr brašna, 50 gr slanine, 2 kašičice aleve paprike, 3-4 cena belog luka;
- so, 2 kašike paradajz-pirea, mirođija, malo mlevenog kima.
Pasulj blanširati i prosuti prvu vodu zbog jačine. Naliti ga toplom vodom, dodati luk, biber, lovorov list i kuvati dok ne omekša. Dodati suva rebra isečena na jednake komade i nastaviti sa kuvanjem. Pasulj zapržiti crvenom zaprškom od proprženog crnog i belog luka, slanine, brašna i aleve paprike. Na kraju dodati paradajz-pire, kim, so i posuti seckanom mirođijom.
Pasulj možete zapržiti i zaprškom od ulja i masti, kombinovano, tada je ukusniji.
Napomena: pasulj možete potopiti u hladnu vodu da odstoji preko noći, nabubri i brže se kuva. Za bolji i ukusniji pasulj možete u toku kuvanja, na početku, dodati malo šećera.
Нема коментара:
Постави коментар