Prebranac


Izvor slike: zena.blic

Jedan od češće spremanih pasulja kod nas je i PREBRANAC koji se uglavnom sprema kada je post. Medutim, pripremanje pasulja na ovaj način razlikuje se od kuće do kuće, od sela do sela, neko dodaje sveže paprike, neko paradajz, a neko izbegava povrće i začine već samo koristi pasulj i crni luk.

- 500 g pasulja
- 3 dl ulja
- 1 kg crnog luka
- 2 češnja belog luka
- so, biber, lovorov list.



Beli pasulj staviti u lonac , naliti hladnom vodom i kuvati do ključanja. Tada ga ocediti, naliti vrelom vodom i kuvati dok ne omekša, vodeći računa da se ne prekuva. Potom ga ocediti od vode.

Očistiti crni luk i staviti ga u hladnu vodu da postoji desetak minuta. Zatim ga iseći na tanke kolutove. Jedan deo ulja zagrejati u šerpi i ispržiti crni luk da porumeni. Dodati malo mlevenog bibera, aleve paprike i so po ukusu. Tepsiju podmazati, pa na dno ravnomerno, staviti red pasulja, preko njega staviti red isprženog luka. Ovo ponoviti dok se ne utroši pasulj i luk. Svaki red luka zalivati preostalim uljem. Poslednji red mora da bude pasulj. Odozgo staviti jedan list lorbera, dva čena belog luka i po želji jednu ljutu suvu papriku. Peći oko 30 minuta. 

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...