Gibanice - umeće uživanja



Klasična gibanica koja se spremala na ovim prostorima je od sira i kajmaka, nije mnogo različita ni ona sa zeljem.

- 500 gr debljih kora
- 350 gr srpskog sira
- 150 gr kajmaka
- 2 do 2,5 dl slatkog mleka
- 1 do 2 dl sode-vode
- 3 jajeta
- ulje i so

i ako se priprema sa zeljem

- oko 250 gr blitve, spanaća ili zelja dinstanog na ulju.



Postupak je jednostavan. Sve navedene namirnice izmešati i premazati kore. Ređanje kora je zavisilo od kuće do kuće. Primer:

- rolovana gibanica: uglavnom su filom premazivali koru po koru, ukoliko su kore bile tanje spajane su po dve, filovane nadevom, krajevi se malo podviju da nadev ne bi ispadao i motane su kao rolat.

- lisnata gibanica: ređaju se slojevito u tepsiji ili plehu i svaka premazuje nadevom, sve se prekriva čistom korom i poprska uljem.

- gužvara: u gotov nadev se ubacuju izgužvane kore, tepsija se prekrije cistom korom na koju se slažu izgužvane kore natopljene nadevom.

Složenu gibanicu ostave da odstoji oko 15 minuta, peče se oko 45 minuta i posle pečenja se prskala vodom, prekrivala krpom i ostavljala da odleži opet oko 15 minuta.

Ukoliko se priprema ZELJANIK u već gore navedene sastojke dodavalo se zelje, mlada kopriva, blitva ili spanać. Zeleniš se uglavnom dinstao na ulju, a onda malo prohlađen ubacivao u pripremljen nadev.



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...