Holandez i bearnez sos



Ova dva sosa spadaju u grupu specijalnih toplih svetlih fondova i koriste se uglavnom kao osnova za pripremu drugih toplih umaka.

Holandez - u žumanca dodati bujon, so i masu mutiti na pari dok ne postane gusta i penasta; kada počne da se odvaja od posude, dodati rastopljen puter u tankom mlazu. Sos treba da bude žute boje, srednje gustine. Na kraju dodati sok od limuna i začiniti po ukus.

- 10 jaja (žumanaca)​
- 2 dl bujona​
- 600 gr putera​
- 100 gr limuna, sok od limuna​



Bearnez sos - 
u žumanca sipati gotov ekstrakt i ostali postupak pripreme je isti kao i kod holandskog sosa; u gotov sos dodati iseckan peršunov list i estragon.​

- 10 jaja (žumanaca)​
- 600 gr putera​
- 2 dl ekstrakta​
- 30 gr estragona​
- veza peršunovog lišća​


Za ekstrakt:
- 1 dl belog vina​
- 1 dl bujona​
- 0,5 dl sirćeta​
- 50 gr estragona ili veza peršunovog lišća​
- 2 lovorova lista​
- 5 zrna crnog bibera​
- luk vlašac​
Sirće, bujon, seckan luk vlašac, so, biber i estragon kuvati 25 do 30 minuta dok se ne dobije oko 2 dl tečnosti; gotov fond procediti kroz gazu i ostaviti da se prohladi.​

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...