Ova dva sosa spadaju u grupu specijalnih toplih svetlih fondova i koriste se uglavnom kao osnova za pripremu drugih toplih umaka.
Holandez - u žumanca dodati bujon, so i masu mutiti na pari dok ne postane gusta i penasta; kada počne da se odvaja od posude, dodati rastopljen puter u tankom mlazu. Sos treba da bude žute boje, srednje gustine. Na kraju dodati sok od limuna i začiniti po ukus.
- 10 jaja (žumanaca)
- 2 dl bujona
- 600 gr putera
- 100 gr limuna, sok od limuna
Bearnez sos - u žumanca sipati gotov ekstrakt i ostali postupak pripreme je isti kao i kod holandskog sosa; u gotov sos dodati iseckan peršunov list i estragon.
- 10 jaja (žumanaca)
- 600 gr putera
- 2 dl ekstrakta
- 30 gr estragona
- veza peršunovog lišća
Za ekstrakt:
- 1 dl belog vina
- 1 dl bujona
- 0,5 dl sirćeta
- 50 gr estragona ili veza peršunovog lišća
- 2 lovorova lista
- 5 zrna crnog bibera
- luk vlašac
Sirće, bujon, seckan luk vlašac, so, biber i estragon kuvati 25 do 30 minuta dok se ne dobije oko 2 dl tečnosti; gotov fond procediti kroz gazu i ostaviti da se prohladi.

Нема коментара:
Постави коментар