RažnjićiI na turski način


Izvor slike: www.centarzdravlja


Kada govorimo o ražnjićima, podrazumevamo komade mesa uglavnom u obliku kocke, koji su naizmenično nanizana na drveni ražnjić-špic ili žicu sa dodatkom komada povrća, mlečnih i suhomesnatih proizvoda pa čak i u kombinaciji sa voćem. Ražnjići su uglavnom začinjeni raznim začinima, marinirani i na kraju pečeni na roštilju.

Postoji nekoliko vrsta ražnjića na turski način, navešću samo neke koji se najčešće spremaju kod nas.



1. Turski ražnjići u marinadi - teleće meso isečeno na komade odležalo u marinadi nekoliko sati, nanizano na drveni ražnjić ili žicu, pečeno na roštilju i garnirano paradajzom.

- 500 gr telećeg mesa isečenog na komade
- za marinadu: čaša crnog vina, čaša jogurta, kašičica ljute aleve paprike, kašičica slatke aleve paprike, so, 3 čena belog luka, ulje, začin
- 3 paradajza isečena na kocke.



2. Šiš-kebab - komadi ovčetine ili teletine odležali u marinadi 24 sata, na hladnom mestu; nanizani na ražnjić sa tikvicama.

- 500 gr ovčijeg ili telećeg mesa isečenog na komade
- za marinadu: 3 grančice ruzmarina, 2 kašike sirćeta, 2,5 dl crnog vina, 2 kašike aleve paprike, kašičica timijana, so, mleveni crni biber, 3 iseckana paradajza (može i bez njih), 3 čena belog luka, 2 glavice seckanog crnog luka, 1 dl maslinovog ulja
- tikvica isečena na kocke.

3. Turski ražnjić sa lukom - komadi jagnjećeg mariniranog mesa nanizani sa ražnjić sa crnim lukom, pečeni na roštilju i garnirani povrćem.

- 1 kg jagnjećeg mesa isečenog na kocke 2x2 cm
- za marinadu: mirođija, peršun, crni luk, ulje, sok od limuna
- za nizanje: 400 gr crnog luka isečenog na kolutove
- za garnituru: 150 gr paradajza presečenog na pola i malo zapečenog, 150 gr paprika proprženih na ulju, 150 gr prženih krompirića (pom-frit, pom-paj)
- za podlogu: 400 gr variva od pirinča.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...