Izvor slike: tetka.rs
Jedna od najčešće pravljenih i služenih salata kod nas. Postoji zabuna oko ove salate jer se ista pojavljuje pod nazivom šopska salata ali i šumadijska salata, ali je očigledno da potiču iz Grčke.
Sastojci:
- 250 gr paprika babura, isečenih na prstenove
- 400 do 500 gr paradajza, isečenog na kriške
- jedna do 2 glavice crnog luka, iseckanog na rebarca
- ulje, so
Druge varijante sadrže sveže krastavce i posipaju se rendanim domaćim belim sirevima. Najviše ovakvih salata ima u Grčkoj, jedna od njih je i GRČKA SEOSKA salata. Ona se priprema od paradajza, paprika, crnog luka, krastavaca, grčkog Feta sira, crnih maslinki, ulja, soli, malo sirćeta, a začinjava se origanom. Ovde se svi sastojci seckaju na kocke i kockice.
Čobanska i homoljska salata
se pripremaju od paradajza, paprike, crnog luka i krastavca, razlika je
mala, u čobansku salatu se dodaje nana, a u homoljsku salatu seckan ili
rendan beli sir.
Нема коментара:
Постави коментар