Tzatziki salata




Jedna od najpopularnijih salata, potiče iz Grčke, neko izgovara i "caciki" i "zaziki"; međutim, ovu salatu možete naći u skoro  svim svetskim kuhinjama, očigledno je svi prisvajaju kao svoje nacionalno jelo.

 Sastojci:

 - krastavac, očišćen i samleven
 - jedan zdrobljeni čen belog luka
 - jedna čaša jogurta
 - jedna kašika maslinovog ulja
 - jedna kašičica vinskog sirćeta
 - so, mleveni beli biber
 - 2 kašičice izdrobljene nane

 Svi navedeni sastojci se izmešaju i dobro rashlade. Uglavnom se servira uz grčke ćufte.

 Ostale sličnosti sa ovom salatom je jajik i mast-o-khiar.



JAJIK - tursko predjelo od 200 gr krastavaca, 5 dl jogurta, 2 čena belog luka, jedne kašike ukiseljenih pupoljaka kapra, malo maslinovog ulja i soli. Neko dodaje i mirođiju.

 MAST-O-KHIAR - sos, preliv i salata je tradicionalni prilog uz iranska jela; priprema se takođe od krastavaca, belog luka, jogurta, soli, bibera uz dodatak suve mente (nane).

 TARATOR - takođe salata od krastavaca, belog luka, punomasnog jogurta ili kiselog mleka (ili pavlake). Ovo je tradicionalno bugarsko jelo koje se često priprema i u Makedoniji. Jedan od sličnih recepata je i tartar sos - umak koji se priprema od kiselih krastavaca (ne od svežih kao ostali navedeni recepti), belog luka, pavlake, majoneza, malo senfa i začinjava seckanim peršunovim listom.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...