Jedan od starijih recepata, neko je naziva i "vinogradska janija". Spremala se nekada u okolini Smedereva i pored vinograda, a i samo jelo sadrži mlado vinovo lišće. Ovo je klasični složenac od mesa i povrća.
Sastojci:
- 1,5 kg jagnjećeg mesa sa kostima isečenog na jednake komade
- korenasto povrće: 250 gr šargarepe, 150 gr paškanata, 150 gr celera, 150 gr peršuna, sve isečeno na štapiće
- 100 gr paprike babure iseckane na rezance
- 150 gr karfiola, ružice karfiola odvojene i držane u toploj vodi oko 30 minuta
- 250 gr krompira isečenog na četvrtine ili šestine
- 100 gr plavog patlidžana isečenog na kocke
- 100 gr paradajza isečenog na četvrtine ili šestine, zavisi od veličine ploda
- 50 gr luka arpadžika, u nedostatku možete koristiti crni luk sitno iseckan
- 100 gr mladih tikvica isečenih na štapiće
- 150 gr praziluka isečenog na rebarca
- lovorov list, biber u zrnu, so, kašičica aleve paprike, ulje
- 1 do 1,5 l vode
- 2 dl belog vina
- jedna do dve veze mladog vinovog lišća isečenog na šire rezance
- 30 gr paradajz-pirea
U vatrostalnu ili zemljanu posudu staviti jednu polovinu povrća (sem paradajza), preko povrća meso, preko mesa drugu polovinu povrća sa začinima.Sve naliti vodom, uljem i vinom i kuvati na tihoj vatri. Na kraju dodati paradajz, posudu poklopiti i nastaviti sa kuvanjem dok povrće i meso ne omekšaju.
Нема коментара:
Постави коментар