Ekleri sa čokoladom i šlagom


Testo:

 - 3 jaja
- 1 dl vode
- 1 dl ulja
- 2 dl brašna
- 15 g gustina

Čokoladni krem:

 - 500 ml mleka
-  5 kašika šećera
- 1,5 kesica pudinga od čokolade
- 100 g margarina
- 80 g čokolade za kuvanje



i još:

 - 150 g šlaga  po potrebi kisele vode
-  120 g čokolade za kuvanje
- 4 kašike mleka
-  1 kašika ulja
-   šaka mlevenih oraha, lešnika ili kikirikija


Priprema:

Testo: u serpu staviti ulje, vodu i malo soli. Staviti da se kuva- kad provri, dodati brasno pomesano sa gustinom i mesati drvenom varjacom, dok se testo ne sastavi (testo bice kao kugla). Ostaviti da se ohladi. Kad je hladno, dodati jedno po jedno jaje, miksati. Gotovo testo staviti u poslasticarski spric, i na pleh, oblozen papirom za pecenje, istiskivati duguljaste oblike (ja sam dobila od te kolicine testa 12 komada, pravila sam ih duzine oko 10 cm i sirine 4 cm).  Peci u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni (ne otvarati rernu tokom pecenja!).

Krem: od 500 ml mleka odvojiti 100 ml, ostatak mleka sipati u serpu i staviti sa secerom da provri. u 100 ml razmutiti puding, da ne bude grudvica. Kad mleko provri, sipati puding i kuvati, dok se ne zgusne. U toplo dodati cokoladu izlomljenu na kockice i mesati, dok se ne otopi. Ostaviti da se ohladi uz povremeno mesanje, da se ne stvori korica. U cinju staviti margarin i penasto ga umutiti. U umucen margarin postepeno dodavati hladan puding, izmiksati.

Gotove eklere preseci napola. Prvo staviti fil od cokolade, preko njega cvrsto umucen slag, pa drugu polovinu eklera. Dekorisati cokoladom otopljenom na pari sa mlekom i uljem. Jos toplo posuti sa orasima.

Izvor recepta: www.coolinarika.com

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...