"Mađarica" kolač



Sastojci za kore:

- 600 gr brašna ( pola meko pola ostro ) + 200 gr ( meko )
- 1 prašak za pecivo
- 200 gr maslaca
- 2 jaja
- 200 gr šećera
- 1 kisela pavlaka ( 200 ml )



Krem:

- 1 l mleka
- 200 gr šećera
- 120 gr brašna
- 200 gr margarina ili maslaca
- 2 kašike kakaoa
- 100 gr čokolade

Preliv:

- 200 gr čokolade
- 50 gr margarina
- 3 kašike ulja


600 gr brašna pomešati sa šećerom pa utrljati maslac.
Tu dodati jaja, pavlaku i prašak za pecivo, pa sve dobro izmesiti dok se ne dobije ujednačeno testo.
Testo ostaviti u frižider poklopljeno kesom 2h da odstoji.
Izvaditi pa premesiti sa malo onog preostalog brašna jer se lepi kad se izvadi iz posude kada odstoji.
Podeliti testo na 5 jednakih delova, ja sam merila, svko je težili oko 270 gr, gore – dole koji gram.
Svako testo razvući veoma tanko na pobrašnavljenoj podlozi, pa namotati na oklagiju i preneti na obrnut veliki pleh od rerne koji ste posuli sa malo brašna.
Zatim na tom velikom plehu završiti razvlačenje, da bude sve fino i jednako. ( slika )
Za to vreme zagrejati rernu na 180 stepeni.
Staviti koru da se peče otprilike 12 minuta, tka oje moja rerna, ne mora da znaci da ce i vaša.
Uglavnom, treba da se peče dok sastrane ne počnu kore malo da žute.
Kora će prvo biti mekana, skidate je na krpu drmanjem tepsije levo desno i ona će sama spasti.
Posle će kora biti tvrda i lomljiva, pazite.
Najbolje ako imate 2 – 3 tepsije pa dok se jedna peče drugu razvlačite.
Kada ispečete kore ohladite ih.
Krem: 800 ml mleka stavite na vatru.
Pomešajte brašno, kakao, šećer i preostalih 200 ml mleka .
Kada mleko provri zakuvajte smesu i mešajte dok se ne zgusne.
Kada se zgusne ugasite vatru pa dodajte čokoladu i margarin ilimaslac i mešajte dok se ne otopi.
Kada se sve otopi i sjedini ostavite još par minuta da odstoji pa filujte vrućim kremom kore.
Na svaku koru od ove mere ide 10 kašika krema, da bi bilo jednako.
Na kraju poklopite tepsijom i stavite šerpu neko udgore, da sve lepo legne.
Kada tkao kolač odstoji 2 – 3h otopite na pari čokoladu, ulje i margarin pa prelijte preko kolača.

Izvor recepta:  domacirecepti.net

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...