Rolovana teletina na dva načina


Izvor slike:  naxi



Uglavnom rolovana mesa možemo puniti na razne načine, onim što imamo i šta volimo da jedemo. Ja pripremam uglavnom na ovaj prvi način, ali....  sve je dobro.

- teleće meso isečeno u obliku pravougaonika, malo izlupano tučkom za meso
- šargarepe isečene na duge štapiće
- malo belog luka
- senf
- so i biber
- ulje
- slanina po želji isečena na štapiće

- fond od povrća ili kuvanog mesa
- ulje
- pečurke isečene na listiće
- crni luk isečen sitno ili na rebarca
- mleveni beli biber i so
- belo vino
- začin
- malo brašna
- malo aleve paprike
- malo začina po izboru (timijan, ruzmarin, bosiljak, lorber, peršun, celer...)



Po površini mesa poređati slaninu, beli luk, šargarepu; meso malo premazati senfom, začiniti i urolati, vezati dobro i pržiti sa svih strana na ulju. Naliti sa malo vode ili fonda, začiniti i dinstati dok meso ne omekša sa svih strana.

Posebno propržiti pečurke, crni luk, dodati sve ostale sastojke, naliti sa malo fonda ili tople vode, začiniti i dinstati kratko.

Dinstano meso naliti pripremljenim saftom od pečuraka, ako nema dovoljnu gustinu, povezati saft klajsterom od vode i brašna, dodinstati na laganoj vatri i servirati.

Najbolje je kada rolat isečem na komade, poređam ih u široki tiganj ili tepsiju, preijem saftom i kratko zapečem u rernu pre serviranja. Uz ovakav rolat nabolje idu kuvani slani krompiri isečeni na kocke.



DRUGI NAČIN

- 1 kg telećeg mesa isečeno u obliku jedne velike pravougaone šnicle

za nadev:

- oko 200 gr mešanog mlevenog mesa

- 2 jajeta
- so
- biber

- glavica crnog luka
- ulje

za dinstanje:

- glavica crnog luka
- kašika senfa
- 2 paradajza
-1,5 dl belog vina
- so, biber, začin


za prilog:

- oko 150 gr kuvane šargarepe

- 150 gr krompira

- 150 gr sotiranog graška

- oko 150 gr sotiranih šampinjona.

Propržiti meso i luk, začiniti, umešati jaja i premazati šniclu-meso; urolati, vezati, začiniti, preliti uljem i peći. Posebno upržiti luk, paradajz, začiniti, dodati senf, vino i dinstati na tihoj vatri uz dolivanje fonda dok se saft ne zgusne. Gotov saft-sos sipati preko pečenog mesa i produžiti sa pečenjem još nekoliko minuta. Gotovo rolovano meso iseći na komade debljine oko 1 cm, i servirati sa kuvanim i sotiranim povrćem.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...