Izvor slike: naxi
Uglavnom rolovana mesa možemo puniti na razne načine, onim što imamo i šta volimo da jedemo. Ja pripremam uglavnom na ovaj prvi način, ali.... sve je dobro.
- teleće meso isečeno u obliku pravougaonika, malo izlupano tučkom za meso
- šargarepe isečene na duge štapiće
- malo belog luka
- senf
- so i biber
- ulje
- slanina po želji isečena na štapiće
- fond od povrća ili kuvanog mesa
- ulje
- pečurke isečene na listiće
- crni luk isečen sitno ili na rebarca
- mleveni beli biber i so
- belo vino
- začin
- malo brašna
- malo aleve paprike
- malo začina po izboru (timijan, ruzmarin, bosiljak, lorber, peršun, celer...)
Po površini mesa poređati slaninu, beli luk, šargarepu; meso malo premazati senfom, začiniti i urolati, vezati dobro i pržiti sa svih strana na ulju. Naliti sa malo vode ili fonda, začiniti i dinstati dok meso ne omekša sa svih strana.
Posebno propržiti pečurke, crni luk, dodati sve ostale sastojke, naliti sa malo fonda ili tople vode, začiniti i dinstati kratko.
Dinstano meso naliti pripremljenim saftom od pečuraka, ako nema dovoljnu gustinu, povezati saft klajsterom od vode i brašna, dodinstati na laganoj vatri i servirati.
Najbolje je kada rolat isečem na komade, poređam ih u široki tiganj ili tepsiju, preijem saftom i kratko zapečem u rernu pre serviranja. Uz ovakav rolat nabolje idu kuvani slani krompiri isečeni na kocke.
DRUGI NAČIN
- 1 kg telećeg mesa isečeno u obliku jedne velike pravougaone šnicle
za nadev:
- oko 200 gr mešanog mlevenog mesa
- 2 jajeta
- so
- biber
- glavica crnog luka
- ulje
za dinstanje:
- glavica crnog luka
- kašika senfa
- 2 paradajza
-1,5 dl belog vina
- so, biber, začin
za prilog:
- oko 150 gr kuvane šargarepe
- 150 gr krompira
- 150 gr sotiranog graška
- oko 150 gr sotiranih šampinjona.
Propržiti meso i luk, začiniti, umešati jaja i premazati šniclu-meso; urolati, vezati, začiniti, preliti uljem i peći. Posebno upržiti luk, paradajz, začiniti, dodati senf, vino i dinstati na tihoj vatri uz dolivanje fonda dok se saft ne zgusne. Gotov saft-sos sipati preko pečenog mesa i produžiti sa pečenjem još nekoliko minuta. Gotovo rolovano meso iseći na komade debljine oko 1 cm, i servirati sa kuvanim i sotiranim povrćem.
Нема коментара:
Постави коментар