Banatski i hajdučki đuveč - sa svinjskim mesom


Izvor slike: stvarukusa


Jedno od najlepših jela, najukusnijih jela, jeste i đuveč. Đuveč je dobio naziv po zemljanoj posudi đuveč u kojoj se nekada ovo jelo spremalo. Jelo se u đuveču i iznosilo na sto, a nekada se pripremao u malim đuvečima i svako je imao svoj, tako da se hrana nije prenosila iz đuveča na tanjir.​


BANATSKI ĐUVEČ​

- 300 gr svinjskog mesa isečenog na komade​
- oko 600 gr crnog luka isečenog na rebarca​
- 600 gr paprika babura isečenih na rezance​
- 300 gr pirinča​
- 2 paradajza, iseckana​
- so, začin, biber​
- aleva paprika​
- ulje​
- 2 kašike pavlake.​

Upržiti luk, paprike i meso, dodati malo vode i dinstati dok sve malo ne omekša. Na kraju začiniti, umešati pirinač i paradajz, naliti vodom i pavlakom i dinstati u rerni dok tečnost ne ispari.​




HAJDUČKI ĐUVEČ​

- oko 750 gr svinjskog mesa bez kostiju isečenog na kocke​
- 1 kg mladog crnog luka​
- 4 paradajza​
- 300 gr mladih krompira​
- plavi patlidžan​
- nekoliko bamnji​
- tikvica​
- 4 paprike​
- oko 100 gr pirinča​
- so, biber, začin, ulje​
- peršunovo i celerovo lišće.​

Meso i povrće iseći na kocke, dodati pirinač, začiniti, izmešati, naliti uljem i vodom da povrće ogrezne i dinstati u rerni 3 sata. Đuveč ne treba da bude mnogo čorbast.​

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...