Izvor slike: stvarukusa
Jedno od najlepših jela, najukusnijih jela, jeste i đuveč. Đuveč je dobio naziv po zemljanoj posudi đuveč u kojoj se nekada ovo jelo spremalo. Jelo se u đuveču i iznosilo na sto, a nekada se pripremao u malim đuvečima i svako je imao svoj, tako da se hrana nije prenosila iz đuveča na tanjir.
BANATSKI ĐUVEČ
- 300 gr svinjskog mesa isečenog na komade
- oko 600 gr crnog luka isečenog na rebarca
- 600 gr paprika babura isečenih na rezance
- 300 gr pirinča
- 2 paradajza, iseckana
- so, začin, biber
- aleva paprika
- ulje
- 2 kašike pavlake.
Upržiti luk, paprike i meso, dodati malo vode i dinstati dok sve malo ne omekša. Na kraju začiniti, umešati pirinač i paradajz, naliti vodom i pavlakom i dinstati u rerni dok tečnost ne ispari.
HAJDUČKI ĐUVEČ
- oko 750 gr svinjskog mesa bez kostiju isečenog na kocke
- 1 kg mladog crnog luka
- 4 paradajza
- 300 gr mladih krompira
- plavi patlidžan
- nekoliko bamnji
- tikvica
- 4 paprike
- oko 100 gr pirinča
- so, biber, začin, ulje
- peršunovo i celerovo lišće.
Meso i povrće iseći na kocke, dodati pirinač, začiniti, izmešati, naliti uljem i vodom da povrće ogrezne i dinstati u rerni 3 sata. Đuveč ne treba da bude mnogo čorbast.

Нема коментара:
Постави коментар