- 400 g brašna
- 25 g svežeg kvasca
- 1 ravna kašičica soli
- 1 dl ulja
- oko 2,5 dl mleka
- malo badema i karanfilića za dekoraciju
- 1 jaje za premazivanje
Priprema:
Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka, dodajte 1 kašičicu šećera i brašna. Ostavite na toplom da se kvasac aktivira.
Izmešajte brašno, so, pripremljeni kvasac, dodajte ulje i sa mlakim mlekom zamesite srednje meko testo. Odvajajte male komadiće testa i oblikujte trakice dužine 20-tak cm. Pokušajte da napravite čvor od trakice i jedan kraj provucite kroz otvor, to će biti glava ptičice. Od drugog kraja trakice napravite repić i zasecite na par mesta.
Oljuštene bademe isecite na štapiće i stavite po jedan štapić za usta ptičice, a oči napravite od karanfilića. Premažite umućenim jajetom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta.
Originalni recept, izvor: kuhinjica-mignone
Нема коментара:
Постави коментар