Fond od paradajza ili paprike


Izvor slike: zdravahrana

Paradajz fond - propržiti namirnice da upola omekšaju, dodati brašno, kratko ga propržiti, naliti pireom od paradajza i kada masa počne da se odvaja od zidova posude, dodati svež paradajz i naliti fondom ili vodom; kuvati 1 sat dok se ne dobije sadržaj srednje gustine. Gotov sos propasirati nekoliko puta i dokuvati ga; dokuvavanje zavisi od gustine fonda.​


- 1 dl ulja​
- oko 5o gr seckane suve slanine​
- 100 gr crnog luka iseckanog na rebarca​
- po 100 gr šargarepe, celera, paškanata i peršuna, sve seckano na listiće širine oko 1 cm​
- 300 gr paradajz-pirea​
- lovorov list, so, biber u zrnu​
- 15o gr brašna​
- 2 l fonda​


Paprika fond - propržiti na ulju luk, brašno, alevu papriku, naliti fondom ili vodom i kuvati; dodati paradajz-pire i produžiti sa kuvanjem od luk ne omekša za oko 80%. U gotov fond dodati peršun i propasirati ga; fond se dokuvava još nekoliko minuta na tihoj vatri.​

- oko 1 kg crnog luka​
- 50 gr brašna​
- lovorov list, biber u zrnu​
- 100 gr pirea od paradajza​
- 10 gr aleve paprike​
- 1,7 l vode ili fonda od povrća​
- veza peršunovog lišća​

U ovaj fond od paprike može se iskoristiti sveža seckana ili mlevena paprika koja se dodaje odmah na početku prženja sa lukom, ostali postupak je isti.​


Napomena: ako fond pasirate luk isecite veoma sitno ili na rebarca, ukoliko fond ne pasirate luk izrendati.​

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...