- oko 1,5 do 2 kg paprika, očišćenih
na nadev:
- oko 500 gr goveđeg mesa mlevenog
- 350 do 400 gr mlevenoh telećeg mesa
- oko 500 gr mlevenog svinjskog mesa
- oko 150 d0 200 gr seckanog crnog luka
- oko 200 gr pirinča, opranog i oceđenog
- oko 1 dl ulja
- so, biber
- aleva paprika
- može se dodati i rendana šargarepa (ne gubi na ukusu ni slučajno)
Ukoliko želite da paprike prelijete umakom od paradajza:
- 1 dl uja
- oko 50 gr suve slanine
- manja glavica crnog luka
- lovorov list
- biber u zrnu (crni)
- oko 100 gr šargarepe, paškanata, celera, peršuna (sve koren)
- oko 120 do 150 gr brašna
- malo aleve paprike (može i bez nje)
- oko 300 gr paradajza-pirea
- 3 do 5 l svežeg fonda
- so
U ulju izdinstati korensato povrće, luk, slaninu, začiniti, na pola prženja posuti brašnom, kratko propržiti da dobije malo mrku boju, naliti fondom, pireom od paradajza, začiniti i uz stalno mešanje kuvati na tihoj vatri dok se ne dobije određena gustina umaka za prelivanje paprika. Posle 1 sata kuvanja, umak propasirati i začiniti po ukusu, sos treba da bude malo ređi zbog prelivanja.
Klasičan je primer pripreme nadeva za paprike, sve navedene sastojke izmešati napuniti paprike, poređati u pouljan pleh, tepsiju, šerpu (šta već koristite da bi mogli da nalijete vodom ili fondom tek da ogreznu u saftu i kuvati na tihoj vatri dok ne budu gotove ali voditi računa da se paprike ne prekuvaju i raspadnu. Gootove paprike možete dovršiti zapicanjem u rerni ili ne.
Serviraju se prelivene umakom od paradajza, a neko umak dodaje preko paprika dok se one peku u rerni.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар