Domaće punjene paprike


- oko 1,5 do 2 kg paprika, očišćenih

    na nadev: 

- oko 500 gr goveđeg mesa mlevenog
- 350 do 400 gr mlevenoh telećeg mesa
- oko 500 gr mlevenog svinjskog mesa
- oko 150 d0 200 gr seckanog crnog luka
- oko 200 gr pirinča, opranog i oceđenog
- oko 1 dl ulja
- so, biber
- aleva paprika
- može se dodati i rendana šargarepa (ne gubi na ukusu ni slučajno)

    Ukoliko želite da paprike prelijete umakom od paradajza: 

 - 1 dl uja
- oko 50 gr suve slanine
- manja glavica crnog luka
- lovorov list
- biber u zrnu (crni)
- oko 100 gr šargarepe, paškanata, celera, peršuna (sve koren)
- oko 120 do 150 gr brašna
- malo aleve paprike (može i bez nje)
- oko 300 gr paradajza-pirea
- 3 do 5 l svežeg fonda
- so




    U ulju izdinstati korensato povrće, luk, slaninu, začiniti, na pola prženja posuti brašnom, kratko propržiti da dobije malo mrku boju, naliti fondom, pireom od paradajza, začiniti i uz stalno mešanje kuvati na tihoj vatri dok se ne dobije određena gustina umaka za prelivanje paprika. Posle 1 sata kuvanja, umak propasirati i začiniti po ukusu, sos treba da bude malo ređi zbog prelivanja.

    Klasičan je primer pripreme nadeva za paprike, sve navedene sastojke izmešati napuniti paprike, poređati u pouljan pleh, tepsiju, šerpu (šta već koristite da bi mogli da nalijete vodom ili fondom tek da ogreznu u saftu i kuvati na tihoj vatri dok ne budu gotove ali voditi računa da se paprike ne prekuvaju i raspadnu.     Gootove paprike možete dovršiti zapicanjem u rerni ili ne.

    Serviraju se prelivene umakom od paradajza, a neko umak dodaje preko paprika dok se one peku u rerni.

Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...