OSNOVNI PRINCIPI ISHRANE:
1. Hranu uzimati u vidu manjih obroka 4-5 puta dnevno(doručak, užina, ručak, užina, večera).
2. Hrana mora biti sveže pripremljena.
3. Dozvoljeno je do 0,5gr soli dnevno. Hranu ne soliti tokom pripreme, već minimalnu količinu soli dodati tek kada se hrana servira.
4. Hrana ne sme biti vruća i gruba tj. mora biti dobro isitnjena - sažvakana.
I TEHNIKE PRIPREME HRANE | ||
Dozvoljeno: | Zabranjeno: | Dozvoljeni začini: |
-kuvano/bareno
-dinstano
-pečeno u rerni sa ili bez folije
-pečeno na električnom roštilju
-pečeno na ražnju i u pekarskoj peći
|
-prženo u ulju ili masti
-presna mesa(tartar biftek,
suši i sl.)
-izbegavati ili samo u
minimalnim količinama ljute
začine(biber, paprika)
|
-celer, limun, kim, origano,
lorber, slačica, slatka
mlevena paprika, vlašac,
majonez, domaći neslani
kečap, vanila, cimet
|
II VRSTE NAMIRNICA | ||
Dozvoljeno: | Zabranjeno: | Izbegavati: |
-sve vrste živinskog mesa, jagnjetina,
ovčetina, jaretina, teletina, govedina,
divljač, konjetina, domaće-zanatske
viršle, bela i plava morska riba.
|
-masna mesa (svinjsko), slanina,
čvarci, suhomesnati proizvodi
uključujući i industrijske
(salama, parizeri, kobasice,
salfalada i sl.)
|
-školjke, lignje,
hobotnice
|
-mleko, jogurt, kiselo mleko, mladi sir
(sve u umerenim količinama, 100-200gr
dnevno i ne u jednom obroku).
|
-masni stari prevreli sirevi (beli
i žuti), pavlaka, mileram,
kajmak, maslac-puter.
| |
-sve vrste voća, svežeg i obrađenog
(slatka, džemovi, kompoti), koštunjavo
voće umereno (bademi, lešnici, orasi).
-sve vrste svežeg i termički obrađenog
povrća uključujući i u jelu kuvane ili
dinstane.
|
-presan beli i crni luk (mladi i
stari), povrće u vidu zimnice
(kisela paprika i krastavci, ajvar,
pinđur i sl.)
|
-suve i sveže kajsije i
smokve.
-povrće koje nadima
(pasulj, kupus kiseli i
slatki, boranija,
sočivo, grašak)
|
-nemasna i kisela testa od svih vrsta
brašna, uključujući i pirinač.
|
-peciva, masna testa (bureci i
sl.), testa sa puno praška za
pecivo
| |
-voda, kisela voda (obična i gazirana),
čajevi – blagi u ograničenim količinama,
prirodni sokovi (bistri i mutni).
|
-jaki crni čajevi (indijski, ruski i
sl.), veštačka pića (koka-kola i
sl.), alkohol u bilo kom vidu i
količinu, uključujući i pivo.
|
-veće količine kafe i
kakaa.
|
-jaja (kuvana do dva dnevno), margarin,
ulja (maslinovo, suncokretovo,
kukuruzno, bundevino) kao prelivi za
salatu ili u kuvanom jelu ili kao preliv za
mesa i sl., ali posle termičke obrade,
neslani kikiriki, slatkiši svi osim onih
koji sadrže dosta butera i jaja.
| -zelene i crne masline. | |
Izvor informacije: zdravljenadlanu |
Нема коментара:
Постави коментар