Specijalitet planinskih krajeva Istočne Srbije. Ovaj stari specijalitet se priprema od mladog ovčijeg sira neusoljenog i ne starijeg od dva dana.Potrebno je i kukuruzno brašno. Može se koristiti pola kukuruznog i pola pšeničnog brašna. Neko prilikom pripremanja belmuža koristi vodu a neko zagrejano ovčije mleko. U nekim krajevima Srbije koriste kravlji punomasni sir ili ga pomešaju sa ovčijim. Služi se toplo.
- 1 kg mladog, nesoljenog, najbolje ovčijeg sira
- 400 gr kukuruznog brasna
Belmuž je pastirski obrok i jedinstveno ukusan specijalitet Istočne Srbije. U vreme Đurđevdanskih dana, jedan dan pre Đurđevdana, Ðurđevština, u selima brdsko planinskog dela vlasotinačko-crnotravskog kraja, bere se cveće, pletu venci i pravi belmuž.
Нема коментара:
Постави коментар