Izvor slike: narodni.net
ZASEKA kao predjelo, kao užina, kao namaz.
Suva mesnata slanina (oko 2 kg), čvarci (2 kg), 2 veće glavice belog luka, mleveni crni biber, aleva paprika (slatka i ljuta); sve se to samelje nekoliko puta u mašini za mlevenje mesa, na kraju se začini, masa ujednači i može da se čuva u tegle i koristi po potrebi. Odlično je za domaću rakiju i vino.
POGAČICE SA ČVARCIMA
- 1 kg brašna
- 2 žumanceta
- 5 dl mleka
- kvasa
- mleveni biber
- šećer, so
- 1 kg čvaraka
Kvasac staviti da ukisne na uobičajeni način - malo toplog mleka, so i šećer. Čvarke samleti, dodati brašno, mleko, žumanca, biber i zamesiti testo. Izraditi testo i ostaviti da odleži oko 20 minuta. Testo se razvija oklagijom debljine do pola santimetara. Pogačice se vade čašom i peku oko 20 minuta na temperaturi od 250 stepeni.
UŠTIPCI SA ČVARCIMA
- 500 gr brašna
- 10 gr kvasca
- 2 dl mleka
- 5 dl ulja
- 3 jajeta
- 200 gr čvaraka
Kvasac rastopiti u mlakoj vodi. Dodati mleko, so i zamesiti testo.Kada se dobro sjedini dodati umućena jaja i čvarke. Testo ostaviti da odstoji 2 sata pokriveno platnenom krpom, na toplom mestu. Gotovo testo vaditi kašikom i pržiti u dobro zagrejanom dubokom ulju. Služe se topli.

Нема коментара:
Постави коментар