1.Strazburška salata - zelena salata sa krastavcima i rotkvicama, prelivena umakom od jogurta i pavlake, garnirana rolovanim omletom.
- veća glavica zelene salate isečena na šire rezance
- krastavac i jedna do dve vezice rotkvica, isečeno na kolutiće
- za omlet: 6 umućenih jaja, malo začinskih trava, so i 4-5 listova šunke za rolovanje omleta
- za preliv salate: 3-4 kašike pavlake, 2 kašičice senfa, 2-3 kašike jabukovog sirćeta, 1 čaša jogurta, praziluk sitno seckan, so, biber.
Omlet se isprži, izroluje sa šunkom i ostavi u frižider. Iseče se na deblje kolutove i garnira uz salatu.
2.Rimska salata - zelena salata sa gorgonzolom i ementalerom, kuvanim jajima i orasima.
- 6 kuvanih jaja isečenih na kriške
- 4 iseckana oraha
- 2 glavice zelene salate
- 100 gr sira ementalera i 100 gr sira gorgonzole
- biber, so, sirće i ulje.
Endivija - radič salata je salata puterica reckastog lišća, ima gorak ukus i obično se dodaje supama, varivima ili se meša sa drugim sortama zelene salate.
Belgijska endivija - glatka, bleda, čvrsta glavica salate u obliku metka, ima karakterističan kiselkast ukus.
Salata hrastov list - retke glavice crvenkastosmeđih ili zelenih izreckanih listova, ima blag ukus nalik na orah.
3.Vitaminska zelena salata - sa rotkvicama, mladim lukom i krastavcem, začinjena uljem, sokom do limuna i mirođijom.
- vezica rotkvica, rendane
- vezica mladog luka isečenog na tanke kolutove
- glavica zelene salate izdvojena na listove
- 4 kašike maslinovog ulja, malo seckane mirođije, so, sok od limuna
- 1 krastavac iseckan na kockice.
4.Cvetna salata - od zelene salate sa pršutom, jabukom i grejpfrutom, posuta rendanim jajima.
- glavica zelene salate
- 4 tvrdo kuvana jaja, 2 jajeta isečena na kriške i 2 jajeta izrendana ili sitno iseckana
- zelena nakisela jabuka isečena na štapiće
- jedan crveni grejpfrut isečen na kriške
- 50 gr pršute isečene na kockice
- jabukovo sirće, so, ulje.
Riga ili rukola - ima nekoliko zaobljenih duguljastih nežnih listova koji štrče s tankih drški, biberastog je ukusa.
Lisnata salata - ima retku glavicu sastavljenu od nežnih tamnozelenih, zagasitocrvenih ili zelenih listova s crvenim vrhom.Blagog je ukusa ali postaje gorka kad previše sazri.
Dugolisna salata ili kos - retka glavica, dugi čvrsti tamnozeleni spoljni listovi; bledozeleni unutrašnji listovi, hrskavi centralni nerv lista. Ima blag kiselkast ukus.
Kovrdžava endivija - salata puterka, lišće je kovrdžavo i oštro duž ivica; spoljni listovi su čipkasti i zelenih ivica, a unutrašnji listovi su bledožuti i grade čvrsto srce. Ima blago gorak ukus.
Puterka - u ovu grupu spadaju sorte vuka i anuška, imaju sitnu glavicu, meko i nežno lišće; blag ukus.
5.Zelena salata sa prazilukom - začinjena prelivom od senfa, kisele pavlake, sirćeta i soli.
- glavica zelene salate iskidana na listove
- struk praziluka iseckanog na kolutove
- kašika kisele pavlake
- kašika senfa, ulje, so, biber
- sirće.
6.Endivija salata - sa jabukama, pomorandžama, prelivena marinadom i posuta semenkama suncokreta.
- salata endivija, iskidana
- 2 jabuke isečene sitno
- praziluk sitno seckan
- 2 pomorandže iseckane
- za preliv: sirće, ulje, šećer, so i biber
- za začinjavanje: 2 kašike voćnog sirćeta, 3 kašike ulja, so
- 3 kašike prženih semenki suncokreta.
Crveni radič - čvrsta glavica, krti jarkocrveni ili crvenkastoljubičasti listovi sa belom inervacijom; gorak ukus.
Loćika - poljska salata, nežni zaobljeni listovi; jako brzo propada pa je bolje spremati je odmah.
Glavatica - čvrsta glavica nalik na kupus, bledozeleno lišće i blagi ukus.
7.Banatska zelena salata - sa kuvanim jajima začinjena vinskim sirćetom i peršunom.
- 2 glavice zelene salate iskidanih listova
- 1-2 tvrdo kuvana jajeta isečena na kriške
- ulje, pola decilitra razređenog vinskog sirćeta
- peršunovo lišće, so.
8.Radič salata sa pečurkama - od šampinjona, krastavca, crnog luka, prelivena vinskim prelivom.
- 2 struka belog radiča isečenog na tanke rezance
- 150 gr pečuraka iseckanih na tanke listiće
- krastavac iseckan na kolutove
- 1 kašika seckanog peršunovog lista
- 1 kašika seckanog crnog luka
- za vinski preliv: vinsko sirće, so, biber, maslinovo ulje.

Нема коментара:
Постави коментар