Gulašhuš


Izvor slike: forum.krstarica


Mađarski poznati gulaš kome gustinu daje meso, a ne luk ili brašno. Uglavnom se priprema od goveđeg ili svinjskog mesa, crnog i belog luka, začinjava ljutom i slatkom alevom paprikom i priprema na masti.

Varijante gulaša ima bezbroj, opisaću neke od njih, ali prvo da krenemo od goveđeg gulaša koji je najpribližniji originalu.

- 1 kg goveđeg mesa isečenog na kocke
- oko 500 gr crnog luka isečenog na rebarca ili sitno
- 1 dl ulja, mast
- so, mleveni crni biber, začin
- lovorov list, majoran, malo cimeta



- oko 1 dl belog vina
- kašičica ljute aleve paprike
- oko 30 gr paradajz-pirea
- kašičica slatke aleve paprike
- gulaš-gevirc: 3 čena belog luka, 50 gr slanine, mleveni kim, peršunovo lišće
- klajster: oko 20 gr brašna i malo vode.

Propržiti luk, meso, alevu papriku, naliti vodom ili fondom i dinstati na tihoj vatri dok meso malo ne omekša. Meso izvaditi iz safta, a u saft dodati klajster, pire od paradajza, nastaviti sa dinstanjem uz dolivanje tople vode po potrebi. Saft propasirati, vratiti meso, dodati ostale začine, vino, gulaš-gevirc i nastaviti sa dinstanjem još nekoliko minuta. Kao prilog mogu se servirati bareni slani krompiri ili neka kuvana testenina.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...