- 1 litar ulja
- 6 žumanaca
- 20 gr senfa
- sok od 1 do 2 limuna
- so
Za pripremu dobrog majoneza je potrebno strpljenje, jer kada se umute žumanca morate sipati ulje u vrlo tankom mlazu uz neprestano mešanje. Tek na kraju dodate limunov sok i senf. Masa mora biti ujednačena, glatka i čiste površine.
Majonez se koristi za povezivanje "ruske" i "francuske" salate koja se servira kao podloga za mnoga hladna predjela. Čvrst majonez se koristi za dekoraciju hladnih predjela.Da bi majonez koristili za prelivanje, možete mu dodati belo vino i dobro izmešati.
Luj Fransoa Arman de Vinjero, vojvoda od Rišeljea, bio je vešt vojskovođa i diplomata, a 1748.godine postao je i maršal Francuske. Posebno se istakao u sedmogodišnjem ratu i uz saveznika Austriju primorao je 1757.godine Engleze na kapitulaciju. Međutim, godinu dana ranije, tačnije - 28.juna 1756.godine, pobedonosno se iskrcao na ostrvo Menorku. Čime je stigao u luku Mahon, svi su se razleteli da ga što bolje dočekaju. Na posebnoj muci bili su kuvari jer je izbor namirnica kojima su raspolagali bio prilično oskudan, a trebalo je ugostiti velikog vojskovođu. Veštinom su nadoknadili nemaštinu: od jaja, ulja, sirćeta i svežih začinskih trava napravili su fini sos koji bi se dopao vojvodi i da nije bio tako gladan. Sos je dobio naziv mahonez, po luci u kojoj je prvi put napravljen, ali je kasnije postao poznat širom sveta po nešto izmenjenom nazivu - majonez. Danas se majonez proizvodi i domaći i industrijski, u mnogo varijanti, ali su osnovne namirnice uvek iste, samo u različitim odnosima i sa različitim dodacima.
Нема коментара:
Постави коментар