Širdan



Ovo su bosanske sarmice od iznutrica u maramici. Pripremaju se od jagnjećih ili telećih iznutrica, pirinča, crnog luka i začina.​
Izdinstaju se seckane ili mlevene iznutrice sa lukom, doda bareni pirinač, začini i umotaju sarmice od jagnjeće maramice. Poređaju u pleh i zapeku u rerni.​



- 250 gr jagnjeće maramice isečene na kvadratiće 20x20 cm​
- 750 gr džigerice, srce, slezina​
- 100 gr pirinča​
- 1 dl ulja​
- 150 gr crnog luka​
- so, mleveni biber, začin​
- 2 jajeta​
- peršunov list​
- 100 gr kajmaka​
- 500 gr krompira isečenog na kriške ili štapiće,​ ispržen na ulju​
- 4 do 4,5 dl mleka​
- 4 do 5 jaja​
- so, peršunov list​

Mlevene iznutrice samleti i upržiti sa lukom, dodati pirinač i na kraju umešati jaja i kajmak. U pouljanu formu ili šolju staviti isečenu maramicu i pritisnuti je uz unutrašnje zidove šolje. U maramicu staviti nadev, preko nadeva prebaciti krajeve maramice i zamotati sarmicu.​
Gotove formirane sarmice istresti iz forme-šolje i složiti na podlogu od krompira.​
Sarme kratko zapeći u rerni, preliti ih rojal-masom od umućenih jaja, mleka, soli i peršuna i vratiti u rernu dok ne dobiju rumenu boju.​
Sarmice se serviraju sa kiselim mlekom.​

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...