Ovo su bosanske sarmice od iznutrica u maramici. Pripremaju se od jagnjećih ili telećih iznutrica, pirinča, crnog luka i začina.
Izdinstaju se seckane ili mlevene iznutrice sa lukom, doda bareni pirinač, začini i umotaju sarmice od jagnjeće maramice. Poređaju u pleh i zapeku u rerni.
- 250 gr jagnjeće maramice isečene na kvadratiće 20x20 cm
- 750 gr džigerice, srce, slezina
- 100 gr pirinča
- 1 dl ulja
- 150 gr crnog luka
- so, mleveni biber, začin
- 2 jajeta
- peršunov list
- 100 gr kajmaka
- 500 gr krompira isečenog na kriške ili štapiće, ispržen na ulju
- 4 do 4,5 dl mleka
- 4 do 5 jaja
- so, peršunov list
Mlevene iznutrice samleti i upržiti sa lukom, dodati pirinač i na kraju umešati jaja i kajmak. U pouljanu formu ili šolju staviti isečenu maramicu i pritisnuti je uz unutrašnje zidove šolje. U maramicu staviti nadev, preko nadeva prebaciti krajeve maramice i zamotati sarmicu.
Gotove formirane sarmice istresti iz forme-šolje i složiti na podlogu od krompira.
Sarme kratko zapeći u rerni, preliti ih rojal-masom od umućenih jaja, mleka, soli i peršuna i vratiti u rernu dok ne dobiju rumenu boju.
Sarmice se serviraju sa kiselim mlekom.
Нема коментара:
Постави коментар