Gaspačo



Izvor slike: zena.blic


Gaspačo je letnja španska hladna čorba. Sve varijante imaju iste osnovne sastojke: vinsko sirće, maslinovo ulje, beli luk, hladnu vodu, hleb, uz dodatak paradajza, kuvanih jaja, krastavaca mogu se napraviti odlične kombinacije.  Gustina zavisi od količine hleba, veoma gusta čorba "salmorejo" služi se sa tunjevinom ili serrano šunkom.



- 2 paprike, očišćene i naseckane
- 2 krastavca
- oko 10 oljuštenih i usitnjenih paradajza
- nekoliko čenova belog luka
- oko 200 gr sredine starog hleba
- 4 do 5 kašika maslinovog ulja
- 2 glavice crnog luka
- 3 kašičice paradajz-pirea
- 4 kašike vinskog sirćeta
- oko 1 l vode
- so, biber

Sve sastojke izmešati da se dobije gusti pire, dodati ulje, pire od paradajza, začiniti i dobro ohladiti.

Andaluzijski gaspačo se servira sa kuvanim seckanim jajima, krastavcima, paprikom, lukom sa dodatkom paradajza... ili se sve to servira posebno ili se na kraju doda u čorbu.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...