Kremenadla je najukusniji deo svinjskog mesa. To je dugi kare, dugi leđni mišić, meso prve četvrtine kičmenog stuba; nalazi se između kostiju trnastih nastavaka pršljenova, tela pršljenova i dela kostiju rebara. Nalazi se između delova potplećke, kratkog karea i rebara.
Kremenadle su najbolje za pečenje na roštilju ili prženje na ulju sa dodatkom raznih preliva i umaka. One se mogu pripremati sa koskom i bez nje, a mogu se i marinirati.
Jedna od najboljih marinada za kremenadlu koju planirate da samo ispečete na roštilju je od jabukovog sirćeta, vinjaka, ulja, kima, meda i bibera.
- šolja ulja
- pola šolje jabukovog sirćeta
- pola šolje vinjaka
- pola šolje mlevenog kima
- kašika meda
- kašika crnog mlevenog bibera
KREMENADLE NA SOMBORSKI NAČIN
Složenac od kremenadli, krompira, luka, paprika i ljutih pspričica; pečen u rerni 40 minuta; slično musakama.
- 1 kg svinjskih kremenadli
- 2 kg krompira isečenog na kolutove
- 3 crvene paprike isečene na krupnije komade
- 250 gr crnog luka isečenog na kolutove
- glavica belog luka, iseckana
- 2 ljute papričice, iseckane
- biber, ruzmarin, so, ulje.
KREMENADLE NA NEMAČKI NAČIN
Kremenadle provučene kroz masu od luka, žalfije, jaja, peršuna, bibera, soli i uvaljane u prezle, ispržene na ulju; servirane preko ukuvanih jabuka.
Jabukama se doda šećer, sok od limuna, vino i kuvaju dok ne omekšaju.
- 5 svinjskih kremenadli
- 6 kašika seckanog crnog luka
- 6 kašika seckanog peršuna
- kašičica seckane žalfije
- so, biber, 3 jajeta
- prezle, ulje ili mast
- 700 gr jabuka, oljuštene i isečene na kolutove
- 3 čašice belog vina, sok od jednog limuna, 3 kašičice šećera, voda, 3 kašike maslaca.
KREMENADLE NA RUMUNSKI NAČIN
Kremenadle pržene na ulju sa dodatkom jabuka i belog luka; prelivene crvenom zaprškom uz dodatak luka i piva; zapečene u rerni.
- 5 svinjskih kremenadli
- 4 do 5 čena belog luka
- 3 oljuštene i na kolutove isečene jabuke
- 2 kašičice svinjske masti
- 2 glavice iseckanog crnog luka
- zaprška: kašičica seckanog šnitlinga, kašičica aleve paprike, 2 kašičice brašna, šolja piva, 50 gr maslaca ili ulja.
Нема коментара:
Постави коментар