Posne sarme


Izvor slike: ishrana


Kada naiđu dani posta, najbolje su posne sarme. Može se koristiti skoro sve, ljuspice soje, krompir, orasi, pasulj, razno povrće, dinstano, kuvano ili sveže rendano ili seckano. Meni su najbolje sa pečurkama i sa sojom, nekako su najukusnije i brzo se spremaju.

SARMA SA PEČURKAMA

- oko 2 glavice kiselog kupusa
- 300 gr šampinjona
- 4 šargarepe
- 3 glavice crnog luka
- oko 150 gr ljuspica soje, poparenih
- šolja pirinča, napola kuvan
- 150 gr semenki suncokreta
- lovorov list, so, biber
- slatke i malo ljute aleve paprike
- voda ili fond od povrća
- 2 kašike brašna.



Upržiti luk i pečurkice, dodati šargarepu, pirinač, kratko izdinstati, dodati ostale sastojke, začiniti i napuniti listove kupusa. Umotane sarme složiti, naliti vodom, kratko prokuvati, preliti klajsterom od vode, brašna i aleve paprike i dovršiti samre u rerni.


Sarme se mogu pripremati i sa šaranom koji se prethodno skuva i očisti od kostiju, mogu se spremiti i sa sardinom iz konzerve; zajednička stvar ovakvim sarmama je luk, krompir, pirinač i šargarepa, a ostali začini se dodaju po želji i ukusu; najčešće se u fil stavlja majoran, peršun, biber i aleva paprika. Sarma koja se sprema sa ribom, naročito sušenom ribom, može se naliti i vodom i belim vinom prilikom kuvanja, slično kao i sarme od vinovog lista.

1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...