Dijeta kod hipertenzije

DIJETA KOD POVEĆANOG KRVNOG PRITISKA (HIPERTENZIJE)

Povećan krvni pritisak (hipertenzija) je najčešća bolest savremenog čoveka. Smatra se da je pritisak povišen ako ja na tri uzastopna merenja sistolni pritisak veći od 140 mmHg a dijastolni veći od 90mmHg. Hipertenzija može biti blaga, umerena i teška. Ako se ne leči, dovodi do oštećenja srca i krvnih sudova. Osim lekova, potrebno je primeniti opšte mere – povećati fizičku aktivnost, smanjiti napetost ali i obratiti pažnju na ishranu.


VRSTA HRANE
DOZVOLJENA HRANA
ZABRANJENA HRANA
mleko i mlečni proizvodi
Obrano mleko, jogurt, kiselo mleko, mlad neslan sir
puter, kajmak margarin, punomasni sirevi
jaja
belance
žumance
hleb,peciva, testenina
Hleb, testa i slatkisi u malim kolicinama
Hleb, testa i slatkisi u većim kolicinama
meso, riba, plodovi mora
posno i mlado meso, zivinsko, telece, junece, jagnjece i riblje meso, kuvano i dinstano. Blage supe, nemasne, od povrca i mladog mesa.
svinjsko meso, iznutrice, suhomesnate preradjevine i konzervirane namirnica
Masne i začinjene čorbe i supe
voće i povrće
voce, povrce i salate u neogranicenim kolicinama
/
ulje i masti
sto manje ulja  (kao preliv, ne za pečenje), bez masti
Prženje i pohovanje, zaprške
začini
sto je moguce vise smanjiti unos soli, limun, sirće
majonez
slatkiši
slatkiši sa veštačkim zasladjivačima, suvi kolači bez masti
šećer, med, marmelada, džem, torte, kolači, puding, sladoled, čokolada
pića
vocni sokovi bez secera, blagi cajevi, limunada, slaba kafa dva puta dnevno. Tecnost po potrebi (max. 1700 ml/dan). Poželjno čaša crnog vina dnevno
prekomerna upotreba alkoholnih pića

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...